De juiste trap kiezen

trap kiezenEen trap is vaak het eerste wat je ziet als je binnenkomt.  Hij bepaalt op die manier mee de eerste indruk die je bezoeker krijgt van het karakter van je huis, van de manier waarop je woont en tenslotte van je eigen persoonlijkheid.

Waaraan hecht je belang?

Een trap is een meubelstuk en dus ook modegevoelig.

Bij de keuze van een trap is het dan ook essentieel dat je eerst jezelf een aantal vragen stelt. Moet hij opvallen of juist niet? Mag hij veel of weinig ruimte innemen? Zal hij veel of weinig gebruikt worden, door jezelf, kinderen, bejaarden, huisdieren?  Wat als je ouder wordt?

Een trap moet passen bij je wooninrichting, duurzaam zijn en een esthetische meerwaarde bieden.  Uiteraard zal je keuze altijd beperkt worden door de vrije ruimte die beschikbaar is in de gang of de living.

Door goed over deze zaken na te denken kan je vooraf al een aantal keuzes maken.

Daarnaast zijn er een aantal vereisten aan dewelke een trap moet voldoen. Omdat we een trap zo dikwijls op- en aflopen lijkt hij een banaal gebruiksvoorwerp, maar niets is echter minder waar.  Zo is de afmeting van de treden van groot belang. Ze moeten steeds 16 en 18 centimeter hoog zijn en een diepte hebben van 22 tot 32 centimeter. De verhouding tussen beiden staat vast.  De breedte van de trap mag nooit minder zijn dan 80 centimeter. Andere belangrijke eigenschappen zijn de slipvastheid, het lawaai en kraken van de treden, de veiligheid van de trapleuning.

In grote lijnen zijn er drie soorten trappen.

De rechte trap, soms twee of meer gescheiden door een overloop tussen de trapniveaus. Deze is het eenvoudigst te maken en bijgevolg ook het goedkoopst.

De hoek of draaitrap. Bijvoorbeeld een kwartdraaiende trap zonder rustplaats.

De wenteltrap in cirkelvorm. Het voordeel van deze trap, namelijk de plaatsbesparing is tevens zijn grootste nadeel, door de beperkte breedte en de draaicirkel kunnen geen grotere voorwerpen naar boven gebracht worden.

Materialen voor een trap.

Drie materialen worden al dan niet in combinatie gebruikt en hebben elk hun eigen kenmerken.

Hout wordt het meest gebruikt en laat ook alle vormen en versieringen toe. Van recht tot gebogen of verdraaid en gesculpteerd. Bij hout moet voorkeur gegeven worden aan houtsoorten met een hoge slijtweerstand, eik, beuk of tropische houtsoorten. Hout heeft ook als bijkomend voordeel dat het geen statische elektriciteit oplaadt  en dus minder stof en vuil zal opvangen.

Daarnaast kan een trap opgebouwd worden uit natuursteen of beton. Een betonnen trap kan bekleed worden met elk ander materiaal maar kan ook blank gelaten worden. Je kan dan kiezen voor een specifieke kleur en oppervlakte. Glad, gepolijst, gezandstraald enz. Een natuurstenen of betonnen trap heeft een uitstekend akoestisch comfort, is duurzaam en vergt een minimaal onderhoud.

Na de art nouveau is het gebruik van metaal even in de vergeethoek geraakt, maar door nieuwe materialen zoals inox, geëmailleerd staal en aluminium wordt metaal in een moderne trap meer en meer gebruikt. Weliswaar dikwijls in combinatie met hout waarbij de draagstructuur en de leuning in metaal zijn.

Net zoals bij niet bekleed beton geeft een metalen trap een kouder en meer zakelijk effect.

Stijl van een trap

Modern of hedendaags: hier worden alle materialen gebruikt waarbij de nadruk gelegd wordt op het geheel, niet op een detail of een sierlijke overgang. De moderne trap is eenvoudig en strak. Hij wordt gerealiseerd in afgewerkt beton of in hout of een combinatie van hout en metaal. Het hout meestal in lichte tinten.  Soms worden in een moderne trap combinaties met glas verwerkt.

Rustiek: Een sierlijke houten trap met sculptuur. Zoals je in oude herenhuizen of in een kasteel terugvindt. Deze trap straalt pracht en rijkdom uit.

Klassiek: Een plechtstatige trap met ruime bochten, royale treden, gesculpteerde balustrades en soms beeldhouwwerk. Een trap die enkel in een grotere ruimte tot zijn recht komt en herinnert aan de grandeur van oude herenhuizen.

Cottage is een typische Engelse stijl die romantiek oproept. Deze stijl bevat veel decoratieve elementen zoals een gedraaide of gekruiste spillenbalustrade. De trap is dikwijls wit geschilderd of wit met houten treden. Hij maakt onscheidbaar deel uit van het interieur. Er wordt gestreefd naar een open en familiale stijl.

De rustieke trap is nostalgisch en meestal gecombineerd met geraffineerd ijzeren smeedwerk in de balustrades. Deze trap sluit goed aan bij landelijke huizen met een klassiek tintje zoals een vroegere boerderij, een hoeve die gerenoveerd is of een klassiek herenhuis.

De juiste trap kiezen is dus geen sinecure. Hij gaat een huisleven lang mee. Een verkeerde keuze kan zo goed als niet ongedaan gemaakt worden en zal een leven lang ergernis meebrengen. De juiste trap daarentegen wordt een sieraad voor je huis waaraan je steeds weer genoegen beleeft.