Houten vloeren in het hele huis.
Wil je een vloer die een warm en gezellig karakter geeft aan je woning dan kies je voor een houten vloer. Hout is puur natuur in je woning. Twijfel je nog, kijk dan naar het enorme aanbod, de vele houtsoorten, kleuren en afwerkingen. Vloerverwarming of een houten vloer in keuken of badkamer is vandaag geen probleem meer. Een houten vloer, mits goed gelegd en onderhouden gaat zeker even lang mee dan een natuurstenen vloer.
Een houten vloer is een tijdloos en duurzaam natuurproduct, weinig of niet onderhevig aan mode en biedt een hoog comfort. Ze voegt sfeer en verfijnde warmte toe aan je woning. Een gevoel van welbehagen. Het onderhoud is door de hedendaagse behandeling en -producten tot een minimum beperkt.
Je moet wel aandacht geven aan de keuze van de houtsoort, de ene soort is nu eenmaal duurzamer en kan langer belopen worden zonder sporen na te laten dan de andere, de mogelijke verkleuring door de zon, het legpatroon, de behandeling die het vooraf onderging, kortom de typische karakteristieken van je houten vloer.
Naast de eigen kleur en tekening kan een houten vloer gekleurd worden door ze te roken, dubbel roken, een specifieke kleur vernis, boenwas of olie. Naargelang de eindbehandeling zal je houten vloer glanzen, bijvoorbeeld door vernis of boenwas een satijnen glans krijgen of een natuurlijk mat uitzicht blijven behouden door olie. Olie is vandaag “in” maar beslis naargelang je eigen voorkeur en het uitzicht dat je wil bekomen.
Het onderhoud is minimalistisch. Zeker niet intensiever dan bij andere vloerbedekkingen. Geverniste vloeren worden gewoon gedweild met water waaraan je een zachte zeep kan toevoegen of een speciale polish. Voor geoliede vloeren zijn er specifieke, voedende producten in de handel die je eveneens aan je dweilwater toevoegt. Geboende vloeren hebben dan weer baat bij de toevoeging van een scheutje vloeibare vloerwas. Wil je grondig reinigen bij de jaarlijkse schoonmaakbeurt, dan kan je een speciale ontvetter gebruiken.
Welke houten vloeren kunnen we onderscheiden?
Massief hout: de norm is dat dit minstens 2,5mm dik is op het ogenblik van de plaatsing. Daardoor gaat het meer dan een leven lang mee. Je kan een massief houten vloer, zo nodig, meerdere keren opschuren. Massief hout wordt op de ondervloer gekleefd of genageld. Een massieve vloer kan bestaan uit blokjes, latjes die in een bepaald legpatroon worden bevestigd of uit planken. Deze vloer is evenwel niet geschikt in een woning met vloerverwarming of een woning met grote temperatuur of vochtverschillen. Dan krijg je spleten en kromtrekken van de planken.
Fineer hout of meerlagig- of samengesteld parket: De houten afwerklaag wordt gekleefd op een onderlaag in massief hout of op een houten plaat zoals MDF. Beide of meerdere lagen worden telkens kruislings gekleefd wat onder meer het werken van het hout tegen zal gaan. Ook deze vloer kan opgeschuurd worden en zal dus levenslang meegaan. Meerlagig parket kan watervast verlijmd worden en dus gebruikt in de keuken of badkamer. Dan moet je wel een weinig vochtgevoelige fineerlaag kiezen zoals teak, afzelia of merbau. Om de inwerking van olie of azijn te vermijden werk je best af met een goede vernis of behandel je ze regelmatig met een daartoe ontwikkelde olie. Het meerlagig parket is ook geschikt voor vloerverwarming onder bepaalde voorwaarden.
Welke houtsoort te kiezen?
Harde houtsoorten zoals eik, beuk, esdoorn en exotische zoals afzelia, teak, iroko zijn het duurzaamst. Zacht houtsoorten zijn dan weer meer geschikt voor minder belopen ruimtes zoals een slaapkamer. Elke houtsoort heeft ook haar eigen kleur en structuur. Wens je een specifieke tekening met knopen of uitgesproken groeiringen of gaat je voorkeur uit naar een volledig egaal oppervlakte? De meeste houtsoorten kunnen ook kunstmatig verouderd of gekleurd worden. En heb je al eens gedacht aan kurk of bamboe? Ook deze horen ook bij de houten vloer en hebben andere eigenschappen dan het klassieke hout. Kurk dempt bijvoorbeeld beter het contactgeluid, is isolerend en kan je in zowat elke tekening of kleur krijgen. Het is volledig vochtwerend en dus toepasbaar in je badkamer. Het zal wel minder lang meegaan dan een echte “houten” vloer. Bamboe vervormt dan weer minder dan klassiek hout, is meer vochtbestendig en zeer hard.