Meer ruimtegevoel creëren

ruimtegevoelNiet iedereen heeft een immense living of zee van ruimte in de verschillende kamers in zijn huis of appartement. Wanneer spullen dan ook nog eens verkeerd worden geplaatst, lijkt de ruimte nog kleiner dan ze al is. Door het toepassen van enkele eenvoudige tips, kun je de ruimte echter heel wat groter doen lijken. Je creëert natuurlijk niet echt extra ruimte op deze manier, maar het ruimtegevoel zal er zeker baat bij hebben.

Allereerst is het belangrijk om zo weinig mogelijk spullen in de ruimte te plaatsen. Natuurlijk zal je kasten nodig hebben, maar kies dan voor één grote kast in plaats van twee of drie kleinere. Koop één grote zetel waar iedereen in past en geen resem éénzitters. Op die manier staan er maar een paar losse elementen in de ruimte en dit geeft een beduidend groter ruimtegevoel. Veel kleinere spullen zorgen voor onrust en een druk beeld.

Een fout die veel mensen maken wanneer ze een kleine ruimte hebben is om alles tegen de muren te schuiven. Op die manier krijg je wel meer open ruimte, maar het doet je ruimtegevoel zeker geen goed. In tegendeel, meubels tegen de muren schuiven heeft exact het omgekeerde effect. De kunst is om alles ongeveer minstens tien centimeter van de muren weg te houden. Maar er is niets op tegen om een meubelstuk ergens in het midden van de ruimte te plaatsen.

Ook licht geeft een gevoel van ruimte. De kunst is dus om zo veel mogelijk lichtinval in de ruimte te creëren. Dit kan op een structurele manier door ramen, dakramen en lichttunnels te plaatsen waar mogelijk. Maar dit is natuurlijk niet voor iedereen een optie. Ook in een huurhuis zal het niet mogelijk zijn om veranderingen van die aard aan te brengen. En sommige huizen of appartementen lenen er zich gewoon niet toe omwille van hun ligging. Maar lichtinval kan ook verbeterd worden op een andere manier. Er kan gekozen worden voor lichte gordijnen, meubels in transparante materialen zoals glas, tafels met smalle poten en geen overdaad aan meubels.

Kies lichte kleuren in je ruimte en bij voorkeur ook een beperkt aantal. Zowel meubels als muren krijgen bij voorkeur een lichte kleur. Wanneer dit maar een paar kleuren zijn die steeds terugkomen is het effect optimaal en zal de ruimte als vanzelf groter aanvoelen.

Een andere manier om ruimtegevoel te creëren is het laten doorlopen van de éne ruimte in de andere. Wie het groots wilt aanpakken kan kiezen voor een open keuken en dus daadwerkelijk grotere ruimtes maken. Maar ook wanneer het geen optie is om muren neer te halen, zijn er enkele mogelijkheden. Zo kunt u dezelfde vloer kiezen in verschillende ruimtes die bij elkaar aansluiten. Wanneer de tussendeuren dan openstaan lijken ze één geheel te vormen. Ook doorkijkluiken of glazen wanden geven het gevoel dat je in één grote ruimte zit in plaats van twee kleinere.

Spiegels kunnen wonderen doen, maar dan moet de ruimte wel licht en leeg zijn. Wanneer een ruimte slordig is, worden ook al deze extra spullen gespiegeld en dat geeft alles behalve een gevoel van ruimte. Is de ruimte echter licht en strak, dan zal een spiegelwand ervoor zorgen dat ze dubbel zo groot lijkt.

En zo komen we automatisch bij de laatste tip: hou de ruimte proper en leeg. Of anders gezegd, ruim op! Een rommelige ruimte zal altijd kleiner lijken, hoe groot ze in werkelijkheid ook mag zijn. Rommel geeft een chaotische indruk en dat komt het ruimtegevoel niet ten goede. Rondslingerend speelgoed of spullen die her en der liggen kunnen een grote ruimte van ieder ruimtegevoel ontdoen en zijn dus uit den boze.

Wanneer al deze tips worden toegepast, zul je binnen de kortste keren het gevoel hebben heel wat ruimer te wonen zonder je ruimte ook maar met één vierkante centimeter te vergroten.