Zelf je interieur ontwerpen
Wanneer je een huis bouwt of koopt, gebruik je de hulp van een architect om dit huis te ontwerpen. Ook voor je interieur kun je gebruik maken van een professional en een interieurarchitect onder de arm nemen. Het voordeel hiervan is dat je werkt met iemand die kennis van zaken heeft en een ruime ervaring. Je binnenhuisarchitect zal weten wat de nieuwste trends zijn en wat er zoal te vinden is op de markt. Een nadeel van een binnenhuisarchitect is het kostenplaatje dat eraan verbonden is en aardig kan oplopen. Daarnaast kan veel ervaring ook leiden tot een vaste routine die steeds opnieuw wordt toegepast en waardoor je dus geen uniek interieur voorgeschoteld krijgt. En je loopt het risico dat je binnenhuisarchitect steeds beïnvloed wordt door zijn eigen smaak en voorkeur en niet enkel door wat jij graag wilt.
Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van andere mogelijkheden om zelf je interieur onder handen te nemen zonder nutteloze investeringen of mislukte pogingen. Eerst en vooral kun je ervoor kiezen om je interieur in miniatuur na te bouwen. Dit vereist wel enige vaardigheid, aankoop van de nodige materialen en een goed ruimtelijk inzicht. Daarnaast kruipt er ook heel wat tijd in het maken van een maquette. Een ander groot nadeel is dat een maquette niet zo eenvoudig aan te passen is, je zult dus elke keer een nieuwe maquette moeten maken wanneer je zaken wilt veranderen.
Een snellere en eenvoudigere manier om zelf je interieur te ontwerpen is het gebruik van één van de talrijke tools die hiervoor online te vinden zijn. Sommige tools dien je eerst op te slaan op je computer voor je ze kan gebruiken, andere zijn online te gebruiken met of zonder registratie. Voor je een programma kiest om mee te werken, kan je best nagaan wat de mogelijkheden zijn. Kun je zelf afmetingen, kleuren en texturen kiezen of zijn deze voorgeprogrammeerd. Kun je zelf meubels ontwerpen? Wat met ramen, deuren en raambekleding? Niet elke programma is even uitgebreid of biedt dezelfde keuzes. Hoe gedetailleerder een programma, hoe beter en vooral realistischer het resultaat zal zijn.
Het grootste voordeel van deze programma’s is de mogelijkheid om eindeloos veranderingen uit te voeren tot alles exact zo is, zoals jij het graag wilt. Een andere kleur? Verf vervagen door behangpapier? Een andere muur, meubelstuk en zelf bloemen en plantjes zijn op maat neer te zetten in je ontwerp. Idealiter heb je verschillende beeldopties. Enerzijds een plattegrond waarop je alles kan plaatsen en anderzijds de mogelijkheid om een 3D simulatie op te starten waarbij je letterlijk door het huis wandelt. Zo kun je echt ervaren hoe een bepaalde zetel of kast aanvoelt in je huis en welke sfeer een kleur creëert.
Indien je een programma kiest dat aan een winkel verbonden is, krijg je als voordeel dat de meubels er exact zo zullen uitzien als in werkelijkheid, maar je bent wel beperkt tot de meubels die in de winkel te koop worden aangeboden. Soms zijn de programma’s ook beperkt tot één ruimte en dien je voor elke ruimte een aparte module op te starten. Dit heeft als nadeel dat je niet in één keer het hele huis in beeld kunt krijgen en dus ook geen zicht hebt op overgangen. Ook wanneer je bijvoorbeeld een open keuken wilt zetten, wordt dat erg moeilijk in een programma waarbij je geen salonmeubilair kunt kiezen in de keukenmodule en omgekeerd.
Programma’s die neutraal zijn, hebben deze beperking niet, maar de meubels zullen niet identiek zijn aan de werkelijkheid. Het is dus een beetje wikkel en wegen wat je het handigste vindt om mee te werken. Je kunt ook altijd kiezen om met verschillende programma’s te werken om te kunnen vergelijken.