De radiator in gietijzer.

radiator gietijzerWie spreekt er niet van die goede oude tijd? Als het op radiators aankomt is dat misschien niet eens zo ver gezocht. Waar nu allerhande moderne materialen worden gebruikt bij de productie van radiators, greep men vroeger terug naar gietijzer. En dat was geen slechte keuze. Gietijzer heeft namelijk de unieke eigenschap om warmte snel op te nemen en traag af te geven. En dat is nu precies wat een radiator dient te doen. Tegenwoordig worden er niet veel radiators in gietijzer meer gemaakt, maar met enige moeite zijn er toch nog leveranciers te vinden.

Naast praktisch zijn radiators in gietijzer vaak ook echte juweeltjes. En dat is logisch, want vroeger diende een radiator niet enkel om je huis te verwarmen maar was het vaak ook het pronkstuk van het salon. Net zoals voordien de open haard een centrale plaats kreeg, was dit ook het geval met radiators. Gietijzeren radiators blinken vaak uit door de prachtige versieringen die je erop kan terugvinden. Daarnaast werden bij de gietijzeren radiators vaak pootjes voorzien zodat de radiator makkelijk te verplaatsen was. En de radiator voor de badkamer kan je zelfs vinden met schuiven en kasten om handdoeken in op te warmen.

Het mag duidelijk zijn dat een radiator uit gietijzer een echt hebbeding was. En nog steeds kan zijn, want ook in een modern interieur kan ze voor een unieke toets zorgen.