Raamaankleding – enkele mogelijkheden

raamaankledingDe meest populaire vorm van raambekleding is van oudsher het gordijn en dat zal nog wel enige tijd zo blijven. De reden hiervoor zijn de talloze mogelijkheden die een gordijn te bieden heeft. Zowel op het gebied van ophanging als materialen zijn de keuzes haast onbeperkt en dit zorgt ervoor dat er voor elke ruimte en elke stijl een geschikt gordijn te vinden is.

Gordijnen kunnen gevonden worden in zeer dunne of transparante stoffen. Deze soortmaterialen zijn ideaal voor het creëren van privacy zonder dat ze het licht buitensluiten. Ze bestaan in verschillende kleuren en modellen en kunnen zowel heel klassiek als ultramodern ogen. Naast de transparante stoffen, zijn er ook de gordijnen die juist in heel zware stoffen gemaakt zijn en werkelijk alle licht buiten houden. Die gordijnen hebben als functie om een kamer volledig te verduisteren en zijn ideaal wanneer het in de zomer zeer lang licht blijft buiten en je de slaapkamer liever wat donkerder hebt om te slapen. Een derde vorm zijn de inbetweens of tussenstoffen. Ze zijn boter noch vis en hoewel ze de kamer niet volledig verduisteren, houden ze het licht toch deels buiten. Van volledig verlicht tot compleet donker, wie gordijnen kiest, kan elke kant op.

Naast materialen zijn er ook tal van manieren waarop een gordijn gevormd en gehangen kan worden. Een strakke gordijn die in stroken naar boven getrokken kan worden of opzij geschoven, is de vouwgordijn. De verschillende vlakken worden verstevigd door een ingenaaid deel in hout of metaal dat tevens voorkomt dat de gordijn uit model zou geraken. Deze gordijnen kennen een erg strakke en moderne look en kunnen in zowel donkere als tussenstoffen verkregen worden. In transparante stoffen worden ze niet gemaakt omdat je dan de versteviging zou zien, wat niet erg mooi oogt. Een gelijkaardige look krijg je bij horizontale jaloezieën. Waar deze vroeger enkel in aluminium werden verkocht, vind je ze tegenwoordig in allerhande materialen. De lamellen kunnen in diverse breedtes verkregen worden en worden aan elkaar verbonden door middel van een ladderkoord. Naast horizontale jaloezieën zijn er natuurlijk ook verticale jaloezieën te vinden. Ze ogen enigszins gelijkaardig, maar zijn aan elkaar verbonden door een rail. Vooral voor wie hoge ramen heeft, is dit een ideaal systeem dat bovendien erg praktisch is. Een iets ouder systeem, maar met de juiste stof oogt ook dit erg modern, zijn de rolgordijnen. Hierbij wordt de stof op een rol gezet en zo gemonteerd aan de bovenkant van het raam. Door middel van een afrolsysteem kan de stof naar beneden of boven gerold worden. Het voordeel is dat je de gordijn bijna niet ziet wanneer ze opgerold is. Zeker wanneer er nog een afdeksysteem voorzien is waaronder de rol kan worden gehecht. Ook hier zijn tal van stoffen mogelijk, al is een minimumdikte wel nodig om het rolproces vlot te laten verlopen.

Gebaseerd op de Japanse schuifpanelen vind je de paneelgordijnen. Dit zijn banen of panelen die op rails bevestigd zijn en achter elkaar schuiven. Je kan kiezen voor een combinatie van verschillende materialen om een uniek lichtspel te bekomen, maar ook een klassiekere opstelling behoort tot de mogelijkheden. Het geheel oogt heel sober en strak. Wanneer men zich laat inspireren door Oostenrijk of Zwitserland komt men terecht bij de houten binnenpanelen. Deze worden niet altijd bij de gordijnen gerekend, maar behoren zeker tot de categorie raamaankleding. Ze geven een rustieke look en zijn ideaal om een ruimte volledig te verduisteren.

De nieuwste trend in raamaankleding zijn de koordgordijnen. Hierbij hang je letterlijk koorden op aan rails. Natuurlijk zijn dit wel zoveel koorden dat ze samen de indruk geven van een gordijn te zijn. Ze zijn ook bevestigd op rails zodat ze open en dicht kunnen schuiven.