Muur verven? Kies de juiste verf!

Muur vervenHet verven van een muur is ongetwijfeld een lastige klus, maar veel mensen denken dat het al bij al wel een eenvoudig werkje is. Wat kan er zo moeilijk zijn aan het schilderen van een eenvoudige muur? Het is toch niet alsof we de Mona Lisa er moeten opschilderen? Toch zijn er heel wat zaken die bij het verven van een muur fout kunnen lopen. Om dat te vermijden, heeft u vooral een goede voorbereiding nodig. En dat begint al bij de keuze van de verf.

Een eerste vraag die u zich uiteraard moet stellen is of het gaat om een binnenmuur of een buitenmuur. Dat heeft immers al grote implicaties voor uw verfkeuze. En dan nog bent beter goed op de hoogte van specificaties van uw ondergrond. Bij elke ondergrond past immers een bepaald type verf.

Eens u dan weet welk type verf u zal gebruiken, moet u ook nog kiezen voor een bepaald merk. Opnieuw geen eenvoudige keuze. Nogal wat doe-het-zelvers ondervinden immers grote kwaliteitsverschillen tussen de merken. Laat u dus zeker informeren in een gespecialiseerde verfwinkel omtrent de keuze voor een bepaald merk. De duurste verf is ongetwijfeld niet altijd de beste verf, maar toch kan het geen kwaad om iets extra te betalen voor een verflaag die niet al na enkele maanden schade vertoont. Ook voor deskundig kleuradvies kunt u in een degelijke speciaalzaak terecht.

Bij de keuze voor een bepaald type verf en een zeker merk houdt het nog niet op. Ook de combinatie van een bepaalde grondlaag met een bepaalde toplaag is bepalend voor het eindresultaat. Zorg dus dat de materialen voor het voorbereidende werk minstens even zorgvuldig zijn uitgekozen als de materialen die u gebruikt voor de uiteindelijke afwerking.