Tien-stappen-verfplan voor je saaie keukentegels

Je bent de ouderwetse keukentegeltjes grondig beu, maar het budget laat niet toe nieuwe te plaatsen? Een laagje verf kan misschien soelaas brengen. Het verven van tegels is budgetvriendelijk en geeft je keuken meteen een nieuwe uitstraling.

Laat je niet ontmoedigen door sceptici die beweren dat tegelverf geen mooi resultaat geeft, niets is minder waar. Wat onontbeerlijk is, is een goede voorbereiding en uitvoering. Wil je een langdurig resultaat, volg dan dit stappenplan!

  1. Verwijder de siliconen rondom het te beschilderen tegeloppervlak.
  2. Om een goede hechting te krijgen moet eerst de glanslaag van de tegel worden afgebroken. Gebruik hiervoor een agressief reinigingsmiddel of speciale vloer- en voegenreiniger. Borstel de voegen grondig uit.
  3. Schuur de tegels voorzichtig af met heel fijn schuurpapier, korrel 200 of hoger, om krassen te vermijden.
  4. Spoel goed met water en laat de voegen helemaal drogen.
  5. Plak indien nodig het tegeloppervlak af.
  6. Verf eerst de voegen, idealiter met een voegenverf geschikt voor vochtige ruimtes. Wanneer de voegenverf droog is verwijder je de verfresten op de tegels met een natte spons of een schrapertje.
  7. Breng een tegelprimer aan. Tegenwoordig bieden doe-het-zelfzaken een zogenaamd tweecomponentensysteem aan waarbij je een pakket krijgt van een primer en verf die op elkaar afgestemd zijn. Laat de primer goed drogen!
  8. Ga aan de slag met hoogkwalitatieve tegelverf. Begin bij de hoeken en randen met een borstel en werk het midden af met een schuimrubberen rollertje. Leg de verf niet te dik, beter drie dunne laagjes zonder strepen dan één dikke laag.
  9. Laat wederom goed drogen en leg een tweede en derde laag indien nodig.
  10. Breng opnieuw siliconen aan waar je het voordien hebt verwijderd.

Er staat je nu nog één ding te doen; aan de slag!